ИСТАНБУЛ - Одрин

София-ИСТАНБУЛ-Одрин- София от 190 лв.

4 дни / 2 нощувки

Снимка за ИСТАНБУЛ - Одрин
Снимка (2) за ИСТАНБУЛ - Одрин Снимка (3) за ИСТАНБУЛ - Одрин Снимка (4) за ИСТАНБУЛ - Одрин
І ДЕН
Отпътуване за Истанбул в 21ч от Сточна гара (при бензиностанцията до Бърза помощ). Минаване през Хасково, спиране за снимки при най-голямата статуя на Дева Мария, вписана в рекордите на Гинес.

ІІ ДЕН
Пристигане сутринта в Истанбул и по възможност веднага настаняване в хотела. 9часа - Панорамна обиколка с местен лицензиран екскурзовод на български език –Хиподрума, Синята джамия, посещава се Българската църква Свети Стефан, по въжения мост над Босфора се преминава в Азиятската част на Истанбул - посещава се местността Йеди тепе - свободно време за чаша чай или турско кафе. Връщане в Европейската част и посещение на двореца Долмабахче сарай с беседи от местния екскурзовод. (Дворецът е служил за официална резиденция на Султаните до 1876г). По желание разходка с кораб по Босфора с местен екскурзивод на български език. По време на разходката ще видите част от декорите на някои от хитовите телевизионни турски сериали, като къщата на Онур и офиса на Шехерезада от сериала „1001 нощи” и резиденцията на фамилия Шадоолу от „Перла”. Връщане в хотела. Свободно време. Възможност за посещение на Капалъ чарши. Нощувка.

ІІІ ДЕН
Закуска. Пешеходна обиколка с местен лицензиран екскурзовод на български език-посещава се Синята Джамия, църквата Света София отвън, двореца Топкапъ Сарай отвън. По желание посещение на Султански дворец "Топкапъ", който е бил център на управление на Османската империя в продължение на 400 години и е наистина една от най – важните исторически забележителности в Истанбул. Именно поради тази причина Топкапъ Палас е един от най-посещаваните музеи в Европа. По желание посещение на църквата "Св. София". Свободно време. Нощувка.

20:30 ч. –По желание посещение на Атрактивен ресторант "ORIENT HOUSE"
Програмата включва:
 • ориенталски танци;
 • традиционен турски фолклор;
 • шоу програма.

  ІV ДЕН
  Закуска. В 9часа отпътуване за България. Кратък престой в Одрин с посещение на джамията „Селимие”. Пазар на баклави и локуми. Връщане в София вечерта.

  Цена: 190 лв.

  Цената включва:
 • 2 нощувки със закуски на шведска маса в хотел Grand Аsiyan 3*;
 • Обзорна и пешеходна обиколка на Истанбул с местен лицензиран екскурзовод с посещение и беседи в Долма Бахче;
 • водач от фирмата;
 • Медицинска застраховка;
 • Транспорт с лицензиран автобус.

  Екскурзията се организира при минимум 40 души.
  Посещение на Долмабахче сарай-Наследството на Отоманската империя
  20TL билет;

 • Всички сме чували за разкоша и богатствата, които са притежавали османските владетели, но на практика това са само думи, които могат да се изпълнят със съдържание единствено при вида на нещо от ранга на двореца „Долмабахче”. Името му в превод означава „запълнена градина” и се отнася за малкото пристанище, което Султан Ахмед I затрупал, за да построи прекрасния си дворец. След като бил няколко пъти опожарен, на негово място бил издигнат днешния Долмабахче, изграден в турско-ренесансов стил. Първоначално е служил за резиденция на султаните, а по-късно тук бил открит и първият турски парламент.
  Дворецът се състои от три части :Официалната сграда е вляво ( когато застанем с гръб към Босфора); Тронната зала е в центъра; Харемът е отдясно
  В Долмабахче има общо 285 стаи и 43 зали, където се съхраняват 280 вази, 156 часовника, 58 кристални свещника и 36 полилея от Бохемски, Венециански, Френски и Британски кристал. 4500 кв.м ръчнотъкани килими от вълна и коприна, наречени “Хереке” покриват прекрасния паркет по подовете на помещенията. Завесите и тапицериите също са изработени от копринената материя “Хереке”. Дворецът има 6 бани и 6 тераси. За обзавеждането и украсата на стаите са използвани 14 тона злато и 40 тона сребро. Изграждането на двореца е струвало 5 млн. златни жълтици, които сега се равняват на около $ 500 млн.
  Отворени за посещения са:
  Входната зала, където първоначално са били приемани посланиците.Там впечатляващ е полилеят от френски кристал.
  Таванът на Стълбищната зала пък е направен от стъкло, което я прави най-светлата стая в двореца. Симетричното стълбище се отличава с кристалните си парапети от Венецианско стъкло.Нагоре по стълбите се намират два сребърни лампиона, закачени на чифт слонски бивни.
  Залата на посланиците е известна с невероятната си украса на тавана- дело на италиански и френски художници, изработен от злато и дърво. На пода се разстилат мечи кожи, подарени на султана от руския цар Николай II , над копринения килим „Хереке” заемащ 110 кв.м площ , виси уникален френски кристален полилей.
  Червената стая, където султанът е провеждал лични разговори с посланиците, удивява със стени от махагон, червена коприна, златни завеси и четири малки масички, подарък от Наполеон III.
  Уникални са също Панорамната зала, използвана за религиозните празници и сватбените церемонии, Музикалната зала, Мраморната баня на султана, Картинната галерия , където се съхраняват портрети на владетели като император Вилхелм, император Франц Йозеф и др.Дългият коридор, украсен с картини и вази, води до харема и е бил използван само от жените в двореца.
  Не всички зали са разрешени за посещения, забранени са спалнята на майката на султана, синята зала ( за тържествата на харема), кабинета на Ататюрк, Жълтата зала (харктерна със златните огледала, фризове и тапицерии), спалнята на Султан Абдулазис, чието легло е било огромно заради неговите 150 кг и др.
  Несъмнено най-голям интерес събужда забранената за посещения Тронна зала, тъй като тя е най-пищната и великолепна зала в целия дворец. Майсторски изрисуван купол се извисява на 36 метра височина, а полилей с тегло 4,5 тона, огрява залата със 750 лампи, всички във формата на свещ.Подарък от Кралица Виктория Британска, той е един от най-големите полилеи в света. Интересни са отворите под колоните, които свидетелстват за старата подова система за отопление на двореца.

 • В цената е включен местен лицензиран екскурзовод на български език.


  Посещение на Топкапъ сарай -
  една от най-важните исторически забележителности на Истанбул - 20TL билет и 5 евро за беседи на местен лицензиран екскурзовод на български език.

 • „Топкапъ” сарай е разположен на един от седемте хълма на Истанбул, с прекрасен изглед към Мраморно море и Златния рог. В превод името му означава „Вратата на оръдието”, а името на централния му портал „Ортакапъ” означава „Врата на спасението”.От двете страни на портата се извисява по една осмоъгълна кула, където осъдените на смърт са били затваряни. Според една легенда, чешмата пред вратата се е използвала от палачите за измиване на брадвите след изпълнение на смъртната присъда. Единствено султанът е можел да премине на кон през Ортакапъ, а всичко останали е трябвало да вървят пеш.
  Атрактивни за туристите са кухните, разположени непосредствено след портата, които представляват една малко странна и претрупана гледка.Тук може да се види великолепна колекция от Китайски и Японски порцелан, с които някога 1200 готвачи са работели неспирно.От кухненските документи научаваме, че за една година са се консумирали около 20 хил. овце, 15 хил. телета, 30 хил. кокошки и няколко тона плодове и зеленчици.
  По всеобщо мнение, една от най-впечатляващите части на Топкапъ е Съкровищницата, където могат да се видят бижута и предмети с изключителна ценност.
  Сред забележителностите е и кинжалът,който е бил предназначен за подарък на персийския шах Надир, но той умира преди да го получи и подаръкът бива върнат обратно. Той е с дължина 35 см, инкрустиран с диаманти и изумруди.
  За диаманта „Кашъкчъ” във форма на лъжица пък, се носят две легенди:
  Първата, вероятна легенда, гласи, че бил намерен в купчина боклук от беден моряк, който го продал на майстор-златар на пазара в замяна на 3 лъжици. Това обяснява името на диаманта “kasikci”, което на турски означава “майстор на лъжици”, въпреки, че и по своята форма диамантът наподобява лъжица.
  Според друга версия, която определено е по-достоверна, един френски офицер на име Пиго купил диаманта през 1774г. от Махараджата на Мадрас и го занесал във Франция. Камъкът няколко пъти сменял собственика си и накрая бил даден на търг, в който както се смята участвал и самия Джакомо Казанова, и бил откупен от майката на Наполеон, която обаче трябвало да го продаде в опитите си да спаси сина си от изгнание. Тогава срещу 150 000 златни жълтици камъкът станал притежание на управителя Тепеделенли Али Паша, който го съхранил в личното си съкровище.
  Когато управителят бил обвинен в предателство и разжалван от Махмуд II, диамантът станал част от Османската съкровищница. По всичко личи, че това е диамантът Иикот, всички следи, от който се губят, но за който се знае, че също е бил 86 карата.
  Сред множеството забележителни предмети се нареждат и великолепният Трон на Надир, церемониялният трон, а Харемът и Императорската зала сякаш съхраняват духа на времето и своите обитатели.


  Посещение на Църквата “Света София” –
  или Църквата на Божествената мъдрост е истински шедьовър на величието и славата на Ислямския изток и Християнския запад, както и едно от най-важните доказателства за хуманност – със сигурност единствено тя в продължение на 1400г. е служила както на Бог така и на Аллах, както на християнския така и на ислямския свят.
  20TL билет и 5 евро за лицензиран местен екскурзовод на български език.


  Разходка с кораб по Босфора
  до Румели хисар и Анадолу Хисар и обратно, разглеждане на едни от най-скъпите къщи в Истанбул и Султанските дворци. Кратък престой на хълма Йедитепе, където се разкрива панорамна гледка към Европейската част и Босфора. Екскурзията е около 1,5 часа - 15 евро

  Проливът „Босфор” се явява като едно от чудесата на Истанбул. Образувал се е по време на 4-та палеологична ера, но митологична легенда разказва как Зевс превърнал своята любовница в крава, за да я опази от ревнивата си жена Хера. Разгневената съпруга разбрала за това и пуснала към бедната Йо муха. Кравата се спасила, преплувайки пролива. Името му произхожда от ”Босфорус” или „Крави брод” .
  Той е приток на Черно море, дълъг 32 км. и широк от 750м до 3300м. Средната му дълбочина е 60-70 м, а на места достига и до 100м.

  В Босфора действат две течения- едно на повърхността и едно подводно. Двата му бряга са идентични със своите заливи и пристанищни дворци, замъци, селища и кипарисови горички. Борове , рожкови и магнолиеви дървета украсяват тази земя на мечтите между Европа и Азия.
  Проливът изиграл важна роля в развитието на морската търговия и разцъфването на града като важен търговски център. Красотата му не останала скрита за византийците, които построили около него летни резиденции и вили. Османците знаели, че завладяването на града е възможно само с установяването на контрол над пролива и с тази цел построили Азиатската и Румелийската крепост.

  В цената е включен трансфера до кораба и обратно до хотела с местен лицензиран екскурзовод на български език.


  20:15ч. Посещение на “Orienthouse”-33 евро
  “Orient Hоuse” е най-добрият атрактивен ресторант в Истанбул.Тук ще можете да се насладите на уникалната програма за туристи, която ще Ви запознае с ориенталските танци както и традиционния турски фолклор и обичаи.За настроението Ви ще допринесат и разнообразната шоу програма и конкурса Мис Ориент Хаус.

 • Менюто в ресторанта включва: салата асорти (ордьовър), топли предястия, зелена салата, основно ястие, сезонни плодове за десерт. На човек се полагат по 2 питиета (2 чаши водка , ракъ (традиционното турско питие, приготвено от грозде и анасон) , джин , бира или безалкохолни. По желание на клиента може да се направи комбинация от 2 от изброените напитки или 1 малка бутилка вино(бяло или червено).

  Най – известният със запазени традиции ресторант в Истанбул е Orient House, ресторантът е подготвил атрактивна шоу програма за всички любители на ориенталските танци.

  Рибен ресторант
  Ресторантът се намира под моста Галата, най-старият мост в Истанбул. Той е търпял неколкократни преобразувания, но днешният му вид е величествен – издигнат е върху 114 стоманени дуби, с височина 80 м и диаметър 2м. Мостът е дълъг 484м и е построен с 4 отварящи се крила, за удобство на преминаващите кораби.

  От тук се открива неповторима гледка към Златния рог.
 • Менюто в ресторанта включва : ордьовър, мезе, зелена салата, топли предястия, основното ястие е риба по Ваш избор ( Ципура или Лаврак), а за десерт се предлагат плодове или сладкиши. Напитките са по 2 на човек (безалкохолни, вино, бира или традиционното турско питие ракъ, приготвено от грозде и анасон).
  Цена: 28 евро на човек(независимо от броя на хората в групата)
  Цената включва: Представител на фирмата през цялото време, вечеря, трансфер хотел-ресторант-хотел.